Op Cuba vraagt iedereen die bij een bushalte komt beleefd wie de laatst wachtende is: ¿Último? Zodra de bus arriveert, sprint iedereen echter zo snel mogelijk naar de ingang om als eerste binnen te zijn. Regels zijn er om overtreden te worden. Op alle niveaus, in alle culturen vooral als je 16 of 17 bent. Of geldt de rekbaarheid van het toegestane niet voor dansers?In ieder geval wil je nooit de laatste zijn, zeker niet als je ambitieus bent en danser wilt worden. De eerste, de beste, de mooiste.

¿Último? is een ontmoeting tussen jeugdige dansers uit twee continenten. De vrijheid en onbevangenheid van Nederlandse jongeren tegenover de passie en militaire discipline van Cubaanse leeftijdsgenoten. Materiele armoede tegenover westerse rijkdom. Maar hoe staat het met de geest en de ziel?

ultimo2

“In het begin van de voorstelling zien we het contrast tussen de vrije manier van bewegen van de Nederlandse jongeren en de strikte discipline van de Cubanen. De Nederlandse dansers bewegen wild door de ruimte op muziek van Nirvana. Om de beurt dansen ze een solo, waardoor hun individualiteit wordt benadrukt. Wanneer het de beurt is aan de Cubanen, volgt een strakke choreografie, begeleidt door de strenge stem van een onzichtbare docent. Het is moderne dans, maar lijkt een militaire dril oefening. Dit effect wordt versterkt door het uniform dat ze dragen: een groen trainingspak met ‘Cuba’ en een rode handafdruk op de rug. Hierna volgen in rap tempo verschillende scènes…”
“Opvallend aan Ultimo is de professionaliteit van de dansers. De voorstelling is in korte tijd gemaakt, eigenlijk nog een werk in uitvoering.” Door de sterke techniek en de uitstraling van de dansers staat er echter een stuk dat gezien mag worden. Daarnaast hebben de dansers iets kunnen proeven van elkaars cultuur; een korte doch ingrijpende ontmoeting.”
Vakblad Dans, Hanneke Koolen.

Dansers: Miguel Serrano Alemán, Alexis Serrano Alemán, Loes Bon, Romanna Delauw, Rigoberto Fernández Saura, Dariel Milán García,Marta Inés Ortega Cuevas,Sjoerd Martens Imre van Opstal, Marne van Opstal, Yolanda Pérez Cárdenas, Carline Slaats, Thaïsa Wiebing
Lichtontwerp en techniek: Pink Steenvoorden, Einstein Design
Kostuums: Karisma Costumes
Coördinatie studenten Cuba: Arlai Gonzàles Padin, Sara Gonzalez Medina en Luisa Olivares Navarro
Coördinatie Nederland: Valuascollege, Liesbeth Wiertz
Zakelijke leiding: Betty Kaan
Choreografie: Feri de Geus en Noortje Bijvoets

Het programma werd omlijst met een groot aantal workshops op middelbare scholen in Nederland.

ultimo3

ultiom4

ultiomo5

    DEEL: