double-u-40

 

double-u-018

SPRANKELENDE AFRIKAANSE MIX VAN TEKST, ZANG EN DANS
“Wat een portretten die twee zwarte acteurs van het Poor Theater in Durban. Allebei gezet en goedlachs. De een met glimmende schoenen en stropdas, de ander op blote voeten en in een hemd met kleurig Afrikaanse print.
In Double U – de nieuwste danstheaterproductie van Feri de Geus and Noortje Bijvoets – zijn ze boezemvrienden en vertegenwoordigers van post-apartheid Zuid-Afrika: gericht op de toekomst maar met een been in het verleden. Dit gebeurt enerzijds noodgedwongen – ze zijn immers nog lang niet zo welvarend als de blanken (double U=W van witte) – maar anderzijds zelfverkozen: bepaalde tradities zoals het raadplegen van de voorouders, horen erbij, zoals ook de sloppenwijken erbij horen. ‘Daar kom ik vandaan’, wordt er meermalen trots gezegd. De ’township’ is armoede maar ook thuis, vaak ook voor hen die zich een borrel ‘downtown’ kunnen permitteren.
De Geus en Bijvoets presenteren al jaren intercultureel danstheater. De voorstelling die ze gedurende drie maanden in Durban hebben gemaakt is wonderwel geslaagd: ze geeft een volkomen geloofwaardig beeld van het zwarte leven in deze metropool en de theatrale vorm waarvoor ze hebben gekozen, fonkelt en sprankelt. Goed gedoseerd, geen valse sentimenten. Je merkt aan alles dat de twee acteurs en de zeven dansers volledig staan achter wat ze hier verbeelden. Dat het uit hun leven is gegrepen en niet slechts het perspectief is van de Nederlandse choreografen. Op een mooie pure danssequentie, energiek maar gespannen, volgt een gefluisterde reeks gruwelen, van honger en aids tot verkrachting en moord. Tussen het hippe clubdansen door schuifelt een zieke travestiet. Het is een complexe heksenketel daar in Durban; videobeelden en eclectische muziek onderstrepen dit. Maar hoewel overleven een strategie is om te leven, en allerlei dingen heel anders zijn, is leven ook gewoon leven, net als hier. Het overdragen van dit besef is een verdienste van Double U.”
Volkskrant, Mirjam van der Linden

choreografie  en regie: Feri de Geus en Noortje Bijvoets  muziek compositie: Luc van Loo video en fotografie: Storm Janse van Rensburg licht ontwerp: Pink Steenvoorden kostuums: Greg King productie Zuid-Afrika:  Ondine Bello productie Nederland:   Tamara Dirven producent : André Agterof
dans en spel:
Bongikosi Biyela, Sithembiso Gcabashe, Sduduzo Kawula, Bheki Khabela, Sifiso Khumalo Sanele Mzinyane, Sibusiso Ngidi, Khathala Nkomo , Magcino Shange

 

Double U is een coproductie met Phenduka Dance Theatre en twee acteurs van het Poor Theatre in Durban. De voorstelling ging in première in het JOMBA! Festival for Contemporary Dance in het Sneddon Theatre in Durban, gevolgd door twee voorstellingen in het National Theatre of Namibia in Windhoek en een tour door Nederland. In Nederland was het Grand Theatre co-producent.
De voorstelling kwam tot stand met subsidie van het Fonds voor de Amateur en Podiumkunsten, NCDO-Duurzame Wereld en Centre for the Creative Arts, KwaZuluNatal.

    DEEL: